tiistai 28. huhtikuuta 2015

Seitsemän oikein, Vesa Vanhanen

(Kirjoita kirjasta arvostelu)

Seitsemän oikein on oikein suomalainen kirja, jossa päähenkilöinä on hauskan nimisiä henkilöitä. Kirjasta luo hauskan myös se, että kirjailija on valinnut päähenkilön asuin kaupungiksi saman kaupungin, jossa hän itse asuu. Ei siinä mitään vikaa ole, sillä ainakin on pystynyt sijoittamaan tapahtumia tuttuun ympäristöön, josta on helppo kertoa.
     Vaikka tämä on suomalainen kirja, niin tässä oli kuitenkin mielestäni potentiaalia. Kerronta on onnistuttu toteuttamaan kirjassa hyvin ja tapahtumat rullaavat tasaista vauhtia eteenpäin. Vaikka välillä jäädäänkin kertomaan jostakin kohdasta tai tapahtumasta tarkemmin, ei se silti tunnu siltä. Kirjaa lukiessa tuntuu koko ajan siltä, että tarina kulkee eteenpäin jäämättä junnaamaan paikalleen.
     Kirjaa lukiessa, varsinkin murhasta kertovaa kirjaa, on aina mukava itsekin yrittää selvittää murhaajaa. Välillä on selkeä visio siitä, kuka murhaaja olisi ja miksi, mutta joskus taas juoni on toteutettu niin hyvin, että on erittäin vaikea kertoa, kuka olisi murhan takan. Tässä kirjassa nimenomaa on hankala itse selvittää murhaajaa ja se selviääkin vasta kirjan loppuvaiheilla, kun etsivä paljastaa sen. Murhaa selvitettäessä murhaajan motiivi sekä henkilöllisyys hahmottuvat pikkuhiljaa, ikään kuin palapelin palat loksahtaisivat pala kerrallaan paikoilleen.
     Ympäristön ja tapahtumapaikkojen kuvaukset ovat onnistuneet tässä kirjassa hyvin, vaikka niihin ei ole uhrattukaan paljoa tilaa. Mutta lyhyet ja ytimekkäät kuvaukset kertovat pääpirteissään kaiken olennaisen, mitä lukijan tarvitsee tietää. Kuvaukset eivät nimittäin ole kirjan tärkein asia, vaan yhtenäinen juoni, jonka hahmottaa kokonaisuutena, kun on lukenut kirjan loppuun asti.
     Päähenkilö eli Konttinen on mielestäni juuri oikeanlainen tämän kirjan päähenkilöksi. Hän sopii mielestäni erittäin hyvin ratkaisemaan tätä murhamysteeri. Konttisen luonteen piirre on joillekin poliiseille hyvin tyypillinen ja Mujusen eli Konttisen apulainen on osittainen vastakohta Konttiselle. Yhdessä he luovat siis hyvän kokonaisuuden.
    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti