maanantai 27. huhtikuuta 2015

Agnes kotiopettajatar, Anne Brontë

(Kirjoita kirjasta arvostelu)

Agnes kotiopettajatar on hyvin herkkä kuvaus naisesta ja hänen elämästään Viktorian ajan Englannissa. Kirja on hyvin tyypillinen romantiikan ajan kirja. Se on kuitenkin sille ajalle hyvin stereotyyppinen kirja, joka suurimmaksi osaksi johtuu kerronta tavasta ja naisen rakastumisesta nuorempaan mieheen. Yleensä on kyllä toisin päin, että kirjan päähenkilönä oleva nainen rakastuu itseään vanhempaan mieheen.
     On kuitenkin hyvin koskettavaa seurata Agnesin rakkaus elämää ja sitä, kuinka hänelle tulee käymään elämässä. Vaikka pidän paljon tämän tyyppisistä kirjoista, ne ovat kuitenkin aina paikoittain hieman pitkäveteisiä, aivan kuten tämäkin.
     Koska kirja on suhteellisen vanha on se myös hieman vaikealukuinen, johtuen sen ajan kerronta ja puhetavasta. Mutta ei kuitenkaan niin vaikealukuinen, mitä jotkin muut kirjat. Tämän kirjan lukemiseen ei nimittäin mennyt muuta kuin neljä päivää.
     Parasta koko kirjassa on ehdottomasti juoni ja kuvaukset ihmisistä ja paikoista, joissa ollaan. Vaikka juoni on osittain hieman paikallaanlaahaava, niin se kuitenkin etenee koko ajan, mutta välillä vain hitaammin. Kaikkein pitkäveteisin kohta on alku, koska se tuntui siltä, ettei kirja tule etenemään mihinkään suuntaan. Tapahtuma miljöö on mielestäni aivan ihana ja kuvaukset siitä ovat onnistuneet erittäin hyvin.
     Kaikkein häiritsevintä kirjassa on ajan ilmaukset. Koska kirja on suomennettu niin jotkin ajan ilmaukset on jätetty hieman mystisiksi ilmaisuiksi. Ajoittain on siis vaikea tietää, missä päin liikutaan ja mikä vuosi on meneillään. Koko kirjan kohokohta on mielestäni jätetty liian loppuun ja se tuntuu menevän turhan nopeasti ohitse.
     Ärsyttävää on mielestäni myös se, että paikka jossa Agnes on aluksi kotiopettajattarena, niin henkilöt joita hän opettaa eivät tunnu kehittyvän mihinkään suuntaan. Toisessa opetuspaikassaan lapset, joita Agnes opettaa, kehittyvät sentään vähän enemmän ja nopeammin. On myös ihanaa seurata sitä, kuinka Agnes yrittää loppuun saakka asioita, eikä missään välissä luovuta.
     Upeaa on kaiken tämän lisäksi se, että tarina pohjautuu Annen omaan elämään ja siinä on jopa havaittavissa kohtia, jotka on otettu hänen omasta elämästään. Kirja on kuitenkin oikein ihana kuvaus ja hyvin onnistunut, vaikka siinä on negatiivisia puoliakin. Mutta toisaalta kaikissa kirjoissa on aina jotakin huonoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti