perjantai 17. huhtikuuta 2015

Kuka murhasi rouva Skrofin? Mika Waltari

(Kirjoita mielipideteksti)

Mika Waltarin kirjoittama dekkari Kuka murhasi rouva Skrofin? on tyypillinen murhamysteeri teos. Alkuun ajatellaan, että henkilön kuolema on ollut tapaturma, kun murhaaja on saanut sen näyttämään siltä. Kun kuitenkin hyvin etevä etsivä alkaa tutkimaan tapausta paljastuukin, että kyseessä on murha.
     Tämä teos johdattelee juuri samaa kaavaa, mutta ihme kyllä, siihen ei tunnu koskaan kyllästyvä. Olen lukenut tämän teoksen lisäksi ainoastaan yhden Mika Waltarin kirjan, joka oli Komisario Palmun erehdys. Näillä kahdella kirjalla on selvästi eroja. Jälkimmäinen ei nimittäin muistaakseni johdattele aivan täysin kyseistä kaavaa, jonka kerroin.
     Kuka murhasi rouva Skrofin, ei kuitenkaan vedä vertoja Agatha Christien kirjoittamille dekkareille, joissa seikkailee Hercule Poirot. Niissä on mielestäni hieman paremmin mietitty juoni ja ratkaisut ovat aina yllättäviä. Toki tässäkin kirjassa, jonka luin oli yllättäviä kohtia, joita ei olisi osannut kuvitella.
     Toisaalta kaikki dekkarit johdattelevat jollakin tavalla samaa vanhaa kaavaa, jossa murha tapa ja paikka ovat erilaiset. Voi siis hyvin ajatella, että tämä on muuten samanlainen kirja kuin ulkomaalaisetkin, mutta se on kerrottu vain suomalaisittain ja siinä on paikannimiä ja paikkoja, jotka tiedän jopa itse. On siis toisaalta hauska lukea ja hahmottaa omassa päässä, missä päin Suomea etsivä kumppaneineen liikkuu.
     Vaikka en tavallisesti pidä kovinkaan paljoa suomalaisesta kirjallisuudesta niin tämä teos osasi kuitenkin yllättää. Tämä oli myös juuri sen tapainen dekkari, josta pidän. Selkeä juoni, eikä liian monimutkaista loppuratkaisua, jota pähkäilee koko seuraavan viikon, että kuinkas se menikään ja mitä nyt oikein tapahtukaan!
    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti