maanantai 27. huhtikuuta 2015

Hohto, Stephen King

(Vertaile kirjaa ja siitä tehtyä elokuvaa)

Lukemassani Hohto-kirjassa on paljon yhteistä siitä tehdyn elokuvan kanssa, mutta myös paljon eroavaisuuksia, joista ei saisi tietää pelkän elokuvan perusteella. Molemmat ovat kylläkin yhtä pelottavia ja viihdyttäviä, mutta itse ehkä pidin enemmän kirjasta. Siinä tiesi hieman paremmin, mistä kaikesta onkaan kyse.
     Näin siis elokuvan ennen kuin aloitin lukemaan kirjaa. Ensimmäisellä kerralla elokuva oli todella pelottava, mutta toisella kerralla, kun satuin katsomaan sitä televisiosta, se ei ollutkaan enää läheskään niin pelottava. Aloittaessani kirjan lukemista kuvittelin, että se on lähes samanlainen, mitä elokuvakin. Tämä mielikuva haihtui kuitenkin nopeasti mielestäni.
     Kirja ja tietenkin elokuvakin kertovat perheestä Torrance, jonka isä Jackista tulee upealla näköalapaikalla sijaitsevan vuoristohotellin hoitaja. Hänen lapsensa Danny on 5-vuotias ja hän "hohtaa". Hän pystyy pystyy ottamaan suoran yhteyden henkilöön, saamaan selville menneet tapahtumat ja näkemään tulevaisuuteen. Vuoristohotellissa hänen näkynsä kuitenkin muuttuvat pelottavimmaksi ja hohto on luisumassa hänen käsistään. Pian koko hotelli alkaa elämään.
     Elokuvassa parasta on luonnollisesti se, että sai paremman käsityksen tapahtumapaikasta ja muusta ympäristöstä, mikä toisaalta jää osittain kirjassa hieman vajavaiseksi. Kirjankin perusteella saa kuitenkin kohtuullisen hyvän käsityksen ympäristöstä. Elokuva antaa aina henkilöille kasvot ja on mukava lukea kirjaa, kun pystyi kuvittelemaan, miltä henkilöt näyttäisivät. Häiritsevää on kuitenkin se, ett kirjassa Wendy eli Dannyn äiti on kuvattu vaaleahiuksiseksi ja elokuvassa hänellä on mustat hiukset, mutta tämä nyt on vain pikkuseikka.
     Kirjassa pureudutaan paljon syvemmälle ja siinä on paljon erilaisia takaumia, jotka on jätetty elokuvasta kokonaan pois. Siitä olisi siinä vaiheessa tullut kyllä aivan liian pitkä... On kuitenkin viihdyttävää lukea hieman taustaa henkilöistä, joistakin hieman enemmän, mitä toisista. Näiden taustatietojen perusteella pystyy hyvin päättelemään, miksi tuo tekee tuota, kun taas elokuvassa jää hieman ihmetyttämään jotkin kohdat. Se luo kuitenkin osittain elokuvaan hieman mystistä tunnelmaa, mikä sopii siihen aivan loistavasti.
     Kirja ja elokuva ovat kyllä erittäin samankaltaisia, mutta elokuvasta on vain karsittu joitakin kirja tapahtumia pois. Se on kyllä hyvä, sillä muuten se saattaisi olla liian pitkäveteinen paikoittain. Itse kuitenkin pidin ihan hieman enemmän kirjasta, sillä siinä on jotakin uutta, mitä elokuvassa ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti